Gelişmiş Ülkeler (Yüksek Kalkınma Düzeyi) 
Örnek Ülkeler: ABD Ekonomik Farklılıklar ve Nedenleri:
- Kişi başı gelir yüksek: Sanayi, teknoloji ve hizmet sektörü güçlü olduğu için kişi başı gelir oldukça yüksek.
- Eğitim ve beceri seviyesi: Eğitim sistemleri güçlü, nitelikli işgücü var → yüksek verimlilik ve inovasyon.
- Altyapı ve teknoloji: Modern ulaşım, iletişim ve enerji altyapısı ile üretim ve ticaret kolay.
- Sosyal refah: Sağlık, sosyal güvenlik ve yaşam kalitesi yüksek, bu da iş gücünü destekler.
- Küresel ticaret: İhracat ve finans alanında lider, döviz ve yatırım çekme kapasitesi yüksek.
Gelişmekte Olan Ülkeler (Orta Kalkınma Düzeyi) 
Örnek Ülkeler: Brezilya Ekonomik Farklılıklar ve Nedenleri:
- Gelir eşitsizliği yüksek: Zengin sınıf ile yoksul sınıf arasındaki fark büyük, servet daha çok belirli kesimde yoğun.
- Altyapı farklılıkları: Şehirler modern ve üretken, kırsal bölgeler geri kalmış → ekonomik fırsatlar sınırlı.
- Sanayi ve tarım dengesi: Sanayi ve hizmet hızlı büyüyor, ama tarım hala ekonominin önemli kısmını oluşturuyor.
- Eğitim ve sağlık sorunları: Nitelikli iş gücü sınırlı, düşük eğitim seviyesi büyüme potansiyelini kısıtlıyor.
- Siyasi ve ekonomik istikrar: Bazı bölgelerde yolsuzluk ve politika belirsizlikleri yatırım ve üretimi etkiliyor.
Az Gelişmiş Ülkeler (Düşük Kalkınma Düzeyi) 
Örnek Ülkeler: Somali Ekonomik Farklılıklar ve Nedenleri:
- Kişi başı gelir düşük: Tarıma dayalı, üretkenliği düşük ekonomiler, gelir çok sınırlı.
- Altyapı yetersiz: Ulaşım, enerji, sağlık ve eğitim hizmetleri sınırlı → üretim ve ticaret zor.
- Siyasi istikrarsızlık: Savaşlar, çatışmalar ve yolsuzluk ekonomik gelişmeyi engelliyor.
- Eğitim ve beceri eksikliği: İş gücü çoğunlukla düşük eğitimli, teknoloji ve verimlilik sınırlı.
- Doğal afetler ve çevresel sorunlar: Kuraklık, sel, deprem gibi olaylar ekonomik kayıpları artırıyor.
Genel Nedenler Ülkeler Arası Ekonomik Farklılıkları Açıklıyor:
- Doğal kaynaklar: Petrol, mineraller veya tarım alanları ülkelerin zenginliğini etkiler.
- Eğitim ve insan sermayesi: Nitelikli iş gücü üretimi artırır, kalkınmayı hızlandırır.
- Siyasi istikrar: Yatırım ve ticaretin önünü açar.
- Altyapı ve teknoloji: Üretkenliği ve verimliliği artırır.
- Tarihsel faktörler: Sömürgecilik, savaşlar ve ekonomik miras fark yaratır.
- Global ticaret ve sermaye akışı: İhracat ve yabancı yatırımlar ülkeler arası farklılığı büyütür.