İstanbul üniversitesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
https://idsb.tmgrup.com.tr/ly/uploads/images/2024/02/08/313947.jpg

https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler.ashx?f=CWD4VWdJsk2pQWvYeNWBGQ

İstanbul Üniversitesi (İÜ) hakkında genel bilgiler aşağıda yer alıyor:

Temel Bilgiler​

• Kuruluş tarihi: 1453 – İstanbul’un fethinden sonra, Fatih Sultan Mehmed döneminde eğitim kurumlarının temelleri atılmıştır.
  • Yerleşkeleri: Beyazıt, Vezneciler, Vefa, Süleymaniye, Laleli, Horhor, Avcılar, Çapa, Kadıköy olmak üzere 9 farklı yerleşkede hizmet verilmektedir.
  • Akademik yapılanma (yaklaşık):
    • Fakülte sayısı: 15
    • Enstitü: 12
    • Program sayısı toplam: 630 (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora)
  • Öğrenci sayısı: Toplamca yaklaşık 280.962 öğrenci   (örgün, açık öğretim, uzaktan eğitim dahil)
  • Yabancı uyruklu öğrenci sayısı: 146 ülkeden toplamda 6.533 öğrenci (önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora)

Tarihçesi​

• Üniversitenin kökeni, İstanbul’un fethinden (1453) sonra kurulan medrese‑veya yükseköğretim kurumlarına dayanır.
  • Modern anlamda “İstanbul Üniversitesi” adıyla üniversiteleşme, 1933 reformuyla gerçekleşmiştir.
  • Türkiye’de yükseköğretim alanında köklü bir kurum olarak kabul edilir ve Avrupa’daki eski üniversitelerle kıyaslanır
  • Akademik & Uluslararası İlişkiler
  • Üniversite, çok sayıda uluslararası anlaşma ve değişim programına sahiptir. Örneğin, bir bölümde 147 ülke ile doğrudan anlaşma olduğundan bahsedilmiştir.
  • Araştırma projeleri açısından da aktif bir kurumdur; Avrupa Birliği projeleri ve ulusal projeler yürütmektedir.

Neden Tercih Edilebilir?​

• Tarihi ve kurumsal prestige: Türkiye’nin en eski kurumlarından biri olması nedeni ile güçlü bir geçmişe sahip.
  • Geniş kampüs ağı ve şehir merkezinde yer alması: İstanbul’un merkezi konumlarında bulunuyor olması öğrenci yaşamı açısından avantaj yaratabilir.
  • Öğrenci çeşitliliği ve uluslararası ortam: Yabancı öğrencilerin bulunması ve çok sayıda değişim programı olması, farklı kültürlerle kaynaşma imkânı sunar.
  • Akademik seçenek ve program zenginliği: Lisans öncesinden doktora düzeyine kadar çok sayıda seçenek bulunuyor.
  • Araştırma ve sektörle işbirliği: Akademik‑sektör işbirliği çerçevesinde uygulama imkânları sunduğu belirtiliyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Bilmeniz Gerekenler​

• Kampüsler birden fazla yerleşkede olduğu için ulaşım, fakülte binasının yeri gibi lojistik detaylar önemli olabilir (özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirde).
  • Programın içeriği, dil durumu, fakülteye göre değişebilir; tercih öncesinde bölüm özelinde inceleme yapmak fayda sağlar.
  • Büyük öğrenci sayısı nedeniyle bazı ders, laboratuvar gibi altyapı yoğunluğu yaşanabilir; önceden bölüme özel yorumlar ve güncel bilgiler incelenmeli