İstanbul Atatürk Fen Lisesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Türkiye’nin en köklü ve prestijli fen liselerinden biridir. 1982 yılında Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulmuştur. İstanbul’un Kadıköy ilçesinde, modern eğitim binaları ve güçlü akademik geleneğiyle tanınan okul, Türkiye genelindeki yüksek başarı oranına sahip öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği liseler arasında yer alır. Kuruluş amacı; fen ve matematik alanında özel yetenekli öğrencileri keşfetmek, bu öğrencilere üst düzey bilimsel ve analitik eğitim vermek ve onların üniversite hayatlarına sağlam bir temel oluşturmaktır.

Okulda eğitim süresi hazırlık sınıfı dahil toplam 4 yıldır. Hazırlık sınıfında İngilizce dil eğitimi verilir ve bu eğitim ileri seviyededir. Öğrenciler, bu sayede bilimsel yayınları anlayabilecek düzeyde İngilizce okuma ve yazma becerileri kazanırlar. Lise eğitimi boyunca yoğun olarak matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri verilir. Bu alanlarda öğrencilerin ulusal ve uluslararası olimpiyatlara hazırlanmaları için özel programlar uygulanır. Okul, TÜBİTAK projelerinde, bilim yarışmalarında ve çeşitli akademik etkinliklerde her yıl büyük başarılar elde etmektedir.
Öğretmen kadrosu, kendi alanlarında deneyimli ve yüksek lisans veya doktora yapmış uzman kişilerden oluşur. Akademik disiplinin ön planda olduğu okulda öğrencilerden yüksek düzeyde sorumluluk ve öz disiplin beklenir. Bu anlayış, mezunların üniversiteye geçişte gösterdiği yüksek başarılarla kendini göstermektedir. Her yıl İstanbul Atatürk Fen Lisesi mezunları, Türkiye’nin en seçkin üniversitelerine; özellikle de Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Koç ve Sabancı gibi okullara yerleşmektedir. Ayrıca yurt dışındaki üniversitelere giden öğrenci sayısı da artmaktadır.

Okulda ders dışı etkinliklere de büyük önem verilir. MUN, bilim kulüpleri, yazılım ve kodlama grupları, robotik çalışmaları, müzik ve tiyatro gibi birçok alanda öğrenci kulüpleri mevcuttur. Ayrıca okul, kendi içinde çeşitli bilim günleri, seminerler, paneller ve sosyal sorumluluk projeleri de düzenlemektedir. Öğrenciler hem bilimsel hem de sosyal yönden aktif bireyler olarak yetiştirilir.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi kampüsü geniş, bakımlı ve donanımlı alanlara sahiptir. Fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları modern ekipmanlarla donatılmıştır. Bilgisayar laboratuvarları, kütüphane, kapalı spor salonu, yemekhane ve konferans salonu gibi birçok imkân sunulmaktadır. Aynı zamanda okulda yatılılık imkânı da mevcuttur. Pansiyonlu eğitim sayesinde İstanbul dışından gelen başarılı öğrenciler de bu okula rahatlıkla devam edebilmektedir.

LGS puanı ile öğrenci alan İstanbul Atatürk Fen Lisesi, her yıl Türkiye genelinde en yüksek puanlı öğrencilerin tercihlerinin başında gelir. Mezunları, sadece akademik olarak değil, aynı zamanda sorumluluk bilinci yüksek, araştırmacı, özgüvenli bireyler olarak hayatın her alanında başarı göstermektedir. Bu yönleriyle İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Türkiye’nin bilimsel ve entelektüel açıdan önde gelen eğitim kurumlarından biri olmayı sürdürmektedir.