Gazi üniversitesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
Gazi Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü ve saygın yükseköğretim kurumlarından biridir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” adıyla öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Bu yönüyle eğitim alanında uzun bir geçmişe sahiptir ve bugün de öğretmenlik alanında Türkiye’nin öncü üniversiteleri arasında yer alır. Zamanla büyüyerek çok sayıda fakülte, enstitü ve yüksekokulu bünyesine katmış ve 1982 yılında “Gazi Üniversitesi” adını almıştır.

Üniversitenin merkezi Ankara’dadır ve kentin farklı bölgelerine yayılmış birçok yerleşkesi bulunur. En bilinen kampüsleri Beşevler, Maltepe, Emek, Gölbaşı ve Ostim bölgelerindedir. Özellikle Beşevler Kampüsü, şehrin merkezinde yer alması nedeniyle ulaşım açısından oldukça avantajlı bir konumdadır. Üniversitenin şehir merkezinde yer alması, öğrencilere hem akademik hem de sosyal yaşantı açısından büyük kolaylıklar sunar.
Gazi Üniversitesi, eğitim bilimlerinden mühendisliğe, tıptan diş hekimliğine, iktisadi ve idari bilimlerden güzel sanatlara kadar çok geniş bir akademik yelpazeye sahiptir. Eğitim Fakültesi, ülke genelinde en çok tercih edilen ve en yüksek puanla öğrenci alan fakültelerden biridir. Tıp Fakültesi ise hem akademik başarıları hem de Gazi Üniversitesi Hastanesi aracılığıyla sunduğu ileri düzey sağlık hizmetleri ile tanınır. Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi de kendi alanlarında Türkiye’nin en saygın fakülteleri arasında gösterilir.

Üniversite, araştırma ve yayın faaliyetlerine büyük önem verir. Akademik personeli, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok bilimsel projeye imza atmakta ve sürekli yayın üretmektedir. Araştırma merkezleri, laboratuvarlar ve teknopark yapısıyla bilgi üretimine katkı sunmayı hedefler. TÜBİTAK, Avrupa Birliği projeleri ve sanayi iş birlikleriyle bilimsel çalışmaları destekleyen bir altyapıya sahiptir. Gazi Teknopark, özellikle mühendislik ve sağlık alanlarında yenilikçi projelere ev sahipliği yapar.
Gazi Üniversitesi aynı zamanda uluslararasılaşmaya önem veren bir yapıya sahiptir. Birçok ülkedeki üniversitelerle iş birliği içerisindedir ve öğrenci değişim programları (Erasmus, Mevlana, Farabi) aktif olarak yürütülmektedir. Yabancı öğrenci kabul eden ve İngilizce programlar sunan bölümleriyle uluslararası öğrencilere de ev sahipliği yapar.

Sosyal ve kültürel faaliyetler açısından da oldukça zengindir. Üniversite bünyesinde çok sayıda öğrenci topluluğu, kulüp, sanat etkinliği ve spor faaliyetleri düzenlenmektedir. Tiyatro gösterileri, konserler, seminerler ve kampüs içi festivaller sayesinde öğrenciler akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal açıdan da kendilerini geliştirme imkanı bulur. Gazi Üniversitesi Spor Kulübü de farklı branşlarda faaliyet göstererek öğrencilere spor yapma imkanı sunar.

Mezunları, kamu ve özel sektörde önemli pozisyonlarda görev yapmaktadır. Öğretmenlik, mühendislik, sağlık hizmetleri, kamu yönetimi, akademik kariyer gibi pek çok alanda Gazi mezunları tercih edilmekte ve saygınlık görmektedir. Özellikle KPSS ve ALES gibi sınavlarda gösterilen başarılar, üniversitenin eğitim kalitesinin bir göstergesi olarak kabul edilir.Gazi Üniversitesi'nin misyonu, bilimsel, etik ve toplumsal değerlere bağlı bireyler yetiştirmek; evrensel bilgiye katkı sağlamak ve ülkenin kalkınmasında etkin rol oynamaktır. Bu misyon doğrultusunda hareket eden üniversite, Cumhuriyet tarihinin ilk yükseköğretim kurumlarından biri olma bilinciyle eğitim, bilim ve topluma hizmet alanında öncülüğünü sürdürmektedir. Öğrencilere sadece meslek kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci aşılayan Gazi Üniversitesi, Türkiye'nin eğitimdeki hafızası ve geleceği olarak değerlendirilmektedir.