Boğaziçi üniversitesi

Dersbizim

Öğretmen
24 Ağu 2025
2,585
0
36
Mezunları arasında akademisyenler, yazarlar, diplomatlar, üst düzey yöneticiler ve farklı alanlarda uluslararası başarıya ulaşmış kişiler yer almaktadır. Mezunlar, üniversitenin köklü ve güçlü ağı sayesinde kariyerlerine güçlü bir başlangıç yapabilmektedir. Üniversitenin dünya çapındaki üniversitelerle öğrenci değişim programları ve ortaklıkları da mezunların küresel ölçekte kendilerini geliştirmelerini sağlar.

Boğaziçi Üniversitesi, üniversite sınavı yerleştirme puanlarına göre her yıl Türkiye’nin en yüksek başarı sıralamasına sahip öğrencilerini kabul eden kurumların başında gelir. Bu da öğrenci profili açısından oldukça yüksek bir akademik seviyeyi ve rekabetçi ortamı beraberinde getirir.

Özgür düşünceye saygılı, çağdaş, araştırmaya dayalı, toplumsal sorumluluk sahibi bir eğitim anlayışını benimseyen Boğaziçi Üniversitesi, hem Türkiye'de hem dünyada geleceğin liderlerini, bilim insanlarını ve uzmanlarını yetiştirmeye devam etmektedir. Öğrencilerine hem akademik hem kültürel anlamda zengin ve donanımlı bir eğitim ortamı sunan üniversite, pek çok genç için ulaşılması hedeflenen bir ideal olarak konumlanmaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye'nin ve dünyanın saygın yükseköğretim kurumları arasında yer alan, akademik mükemmeliyet ve özgürlük ilkeleriyle tanınan köklü bir devlet üniversitesidir. İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Bebek’te, Boğaz’a nazır tarihi kampüsü ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren üniversite, 1863 yılında Amerikan Robert Koleji olarak kurulmuş ve 1971 yılında Boğaziçi Üniversitesi adıyla Türk devlet üniversitesine dönüştürülmüştür. Bu yönüyle Türkiye’de Batı tarzı eğitim veren ilk yükseköğretim kurumlarından biri olma özelliğini taşır.

Üniversite, kuruluşundan itibaren özgür düşünce, bilimsel araştırma, etik değerler ve akademik bağımsızlık gibi temel ilkeleri benimsemiştir. Eğitim dili İngilizcedir ve bu, hem Türkiye’de hem de yurtdışında üniversiteye olan ilgiyi artırmıştır. İngilizce eğitim, öğrencilerin uluslararası düzeyde bilgiye erişimini kolaylaştırmakta ve onları küresel iş dünyasına, akademiye ya da uluslararası kuruluşlara hazırlamaktadır.
Boğaziçi Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi gibi çeşitli fakültelere sahiptir. Bu fakültelerde verilen eğitim, hem teorik bilgiyi hem de eleştirel düşünceyi ön planda tutan bir yaklaşımla yürütülür. Üniversitenin özellikle bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, ekonomi, işletme, psikoloji ve sosyoloji bölümleri ulusal ve uluslararası sıralamalarda üst sıralarda yer alır.

Üniversite, sadece lisans eğitimiyle değil, yüksek lisans ve doktora programlarıyla da bilim dünyasına katkı sağlar. Çok sayıda araştırma merkezi ve laboratuvar, öğrencilerin ve akademisyenlerin bilimsel çalışmalar yapmalarına olanak tanır. Boğaziçi Üniversitesi, Avrupa Birliği projeleri, TÜBİTAK destekli araştırmalar ve uluslararası iş birlikleri ile Ar-Ge faaliyetlerinde etkin rol oynamaktadır.

Akademik başarının yanı sıra sosyal yaşam da üniversitenin önemli bir parçasıdır. Çok sayıda öğrenci kulübü, tiyatro topluluğu, dans ve müzik grupları, kampüs etkinlikleri, festivaller ve spor organizasyonları öğrencilerin üniversite hayatını zenginleştirir. Bu anlamda Boğaziçi Üniversitesi, sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda kültürel bir merkez olarak da öne çıkar.